Hírlevél
* E-mail cím
Név 
Feliratkozás
 

Kiemelt termékek

Üdvözöljük a(z) Mediterránkert

Tisztelt Látogató!

Kérjük tekintse meg új weblapunkat a www. babokoburkolatok.hu címen!

Homokkő

Alkalmazástechnikai útmutató

A hasított homokkő ÉMI alkalmassági bizonyítvánnyal rendelkező fagyálló terméskő Építőipari Műszaki Engedély száma: A-167/2001.
Színe: szürkés alapszín, sárgás és barnás homokszínű lerakódással.
Formátum: természetes módon szabálytalan.

A termelés során két vastagsági kategóriát különböztetünk meg:
Vékony: 2-4 cm vastag.
Vastag: 3-6 cm vastag.

A kő felületi egyenetlensége alapján lehet közel sima, ill. rusztikus felületű.

Alkalmazási területek: főként burkolókőként, de faragott formában falazókőként is használható. Épületlábazatok, homlokzatok, kerítések, támfalak burkolása mellett kiválóan alkalmazható belső térben díszítő kőburkolatként (díszfalak, boltívek, pultok, kandallók, virágtartók, csobogók...), kertépítészetben kerti utak, járdák, térburkolatok, kocsibejárók, tipegők, lépcsők, teraszok burkolásához.

Kivitelezésre vonatkozó követelmények: A burkolatok kivitelezéséhez az "MSZ 04-803-2 Építő- és Szerelőipari Épületszerkezetek, Kőszerkezetek és Kőszobrászszerkezetek" előírásait figyelembe kell venni.

A vékony követ kizárólag lábazati, ill. díszítő falburkoló kőként, általában függőleges burkolatok építésére/burkolására ajánljuk. A vastag kategóriába tartozó követ főként vízszintes felületre, térburkolat, járda, kocsibejáró burkolására ajánljuk. Ugyanúgy beépíthető függőleges burkolatként is (lapkő). Alkalmazható ezeken kívül faragott kőként falazatok építésére is (élkő).

A köveket beépítés előtt alaposan le kell tisztítani, leghelyesebb erős vízsugárral (nagynyomású-, vagy lehet sima locsolótömlő is) lemosni.

Falazatra történő ragasztáshoz használhatunk hagyományos cementes ágyazóhabarcsot, flexibilis csemperagasztót (kültérre csak fagyállót!), vagy speciális kőragasztót.

A fugázás történhet mélyfugára, ill. telefugára. Anyaga lehet hagyományos cementes (cement:homok 3:1), ill. kereskedelemben kapható kész, flexibilis fugázóanyag. Fugázás során nagyon fontos, hogy a cementes fugaanyagot minél hamarabb letisztítsuk a kőről, mivel a kő felszínébe, a porózus felületbe az idő multával egyre jobban beleköt. A cement miatt a kő sárgás-barnás természetes homokszínét elveszítheti. Homlokzaton, csapóesőnek kitett felületeken nem alkalmazható mélyített fuga, mert a fugán keresztül bejutó víz esetén a fagyállóságot nem tudjuk biztosítani.

Térburkolatok, kocsibejárók építésénél, ill. egyéb vízszintes burkolatoknál javasoljuk a friss betonnal egyidejűleg lerakni a kőlapokat ? gumikalapáccsal beütögetve -, vagy a már meglévő betonaljzat esetén utólag cementes ágyazóhabarcsba, ill. flexibilis, fagyálló ragasztóba történhet a lerakás. A burkolatnak minimális lejtést biztosítani kell. Fugázás minden esetben csak telifugás lehet (a víz ne tudjon a burkolaton megállni).

A teraszok, térburkolatok, kocsibejárók építésénél a fellépő igénybevételnek megfelelően a rétegrendet tervezni kell.

Vízszintes felületű homokkő burkolatoknál a homokágyba történő fektetést csak abban az esetben javasoljuk, ha a vízelvezetés biztosítására megfelelő szűrőréteg kerül alá lefektetésre. (Rétegrendet szintén tervezni kell). Térburkolatok és egyéb nagyfelületű burkolatok készítésénél a megfelelő dilatációról gondoskodni kell.

Felületkezelés: Csak a burkolatok teljes kiszáradása után szabad felületkezelést alkalmazni! A kész kőburkolatot lenolajkencével, vízüveggel, vagy szilikontartalmú, ill. akrilgyanta alapú szerekkel lehet kezelni. A kezelés következtében a kő színe mélyebb lehet, természetes mintázata jobban kiemelkedhet.

Belső térben alkalmazhatunk erősen hígított lakkot, de vigyázzunk, mert erős lakk esetén a kő természetellenesen csillogó lehet.
Kültéri kőburkolatoknál célszerű hidrofobizáló termékeket alkalmazni, mely megfelelően védi a felületet az időjárás viszontagságai ellen.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a felületkezelés a falak légáteresztő képességét nem ronthatja (ne zárjuk le).

Minden felületkezelő anyagot használat előtt egy darab kövön próbáljuk ki, az esetleges színtónus-módosító hatás megismerése végett. A kőburkolatok tisztítását kül- és beltérben egyaránt tiszta vízzel célszerű végezni. Tisztítás során ne használjunk háztartási savakat, lúgokat, mert az megváltoztathatja a színek árnyalatát.

Szállítás, csomagolás: a hasított homokkő lapokat 0,5 m3-es rakatokban szabvány EUR-raklapokon szállítjuk. A számlázás Keszthely-telepi áron m3-es egységben történik.

A m2-re történő átszámításhoz gyakorlati tapasztalatok alapján az alábbi váltószámokat adjuk:
1 m3 vastag (3-6 cm) kő~ 20 m2ą15 % (kb. 1250 kg)
1 m3 vékony (2-4 cm) kő~ 24 m2ą15 % (kb. 1140 kg)

Amennyiben a kőlapok vastagsága eltér a fentiektől, úgy a m3/ m2 mutatók arányosan változnak az eltéréssel.

A termék / műszaki megoldás/ eljárás-felhasználása szempontjából- lényeges, és a megfelelőség igazolás alapját képező tulajdonságai (jellemzői):
Az elemek az MSZ18295:1986 szerint vizsgálva a hajlítószilárdsági értéke légszáraz állapotban átlag legalább 7,0 N/mm2,vizzel telített állapotban átlag legalább 6,0 N/mm2, 50 fagyasztási ciklus után átlag legalább 5,6 N/mm2 legyen. Testsűrűség 2400 kg/m3-2550 kg/m3 legyen. Az elemek vízfelvétele átlag legfeljebb 3,0 m%, az egyedi megengedett legmagasabb érték 3,5m%legyen. Fagyállóság 50 fagyasztási ciklussal ellenőrizve. Kopásállóság az MSZ 12290-1:1981 szerinti Böhme koptatási vizsgálattal, szárazon ellenőrizve a kopás mértéke nem lehet nagyobb 12 cm3-nél. Csúszás ellenállás átlagos SRT értéke legalább 80 legyen.

A termék / műszaki megoldás/ eljárás alkalmazásának lényeges műszaki feltételei:
A homokkő burkoló elemek felhasználása során minden esetben a tényleges igénybevételnek megfelelő burkolati rétegrendet kell megtervezni, illetve kialakítani.
A homokkő burkoló elemek beépítését szakember végezze, a termékismertető és az alkalmazástechnikai útmutató előírásainak betartásával.

Fel