Hírlevél
* E-mail cím
Név 
Feliratkozás
 

Kiemelt termékek

Üdvözöljük a(z) Mediterránkert

Tisztelt Látogató!

Kérjük tekintse meg új weblapunkat a www. babokoburkolatok.hu címen!

Solnhofeni mészkő

A solnhofeni terméskövet a természet 150 millió évvel ezelőtt alkotta meg, magába zárva a táj akkori élővilágát. Solnhofen a világ legismertebb őskövület lelőhelye. Halak, ősmadarak, hüllők és egyéb foszíliák (kövületek) kerültek innen a világ múzeumaiba.

A Solnhofeni kő jellemzői
A solnhofeni mészkő a föld legkeményebb és legtömörebb kőzete. Építőanyagként a Bajorországban állomásozó rómaiak használták először, felismerve előnyös tulajdonságait. Ez a mészkő nagyon jó hővezető, nem csúszik, rendkívüli szilárdságú.

A mészkő második jelentős korszaka 1798-tól, a litográfia felfedezésével indult. Ez az egyetlen kőzet a világon, amivel a síknyomás technológiája kivitelezhető.

A solnhofeni mészkő előnyös tulajdonságait a mai építőipar is előszeretettel használja. Ezt a kőzetet a mai napig kézzel bányásszák és osztályozzák.

Megjelenési formája lehet szabálytalan vagy különböző mintákban szabályosra vágott.

Felülete lehet natúr, kezeletlen; csiszolt, illetve matt polírozott.

Jellemző színárnyalatai: sárga, szürke, barna.

Lapok tisztítása, ápolása:
A solnhofeni lapok tisztítása egyszerű, tiszta vízzel, folyékony szappannal takarítható. Savas, lúgos és alkáli anyagokat, illetve viaszt tartalmazó tisztítószereket kerülni kell! Durvább szennyeződéseknél használjunk speciális terméskő-tisztító szereket. A szennyeződések megelőzéséhez javasolt az erre a célra kifejlesztett kőápoló, impregnáló szerek használata.

A Solnhofeni kő méretei
A lapok vastagság szerinti osztályozása:

A Solnhofeni kő felhasználása
Külső és belső terekben padló-, illetve falburkolatként.

Előnyei:

Burkolási tanácsok
Általános burkolási tanácsok:
A burkolólapok tiszták, pormentesek, a burkolandó felület szilárd, tiszta, száraz és repedésmentes legyen. Fel- vagy beszivárgó nedvesség ellen az alapot a burkolás előtt szigetelni kell. Csak a teljes felületen lerakott és kiszáradt burkolat fugázható.

Az ajánlott fuga szélessége minimum 2mm. A fuga anyaga készülhet cement és finom, mosott homok 1:2 arányú keverékéből, illetve a kereskedelemben kapható fugázó anyagokból. A felesleges fugaanyagot tiszta vízzel azonnal távolítsuk el. Ha köveket burkolás előtt impregnáljuk, akkor azokat később könnyebb tisztítani. A fugázás fugázó pisztollyal javasolt. Nagy felületeknél készítsünk diletációs fugát és vegyük figyelembe az épület diletációs fugáit is. Ne burkoljunk, ha a környezet, illetve a kő hőmérséklete +5 °C alatt van.

Burkolás habarcsba rakva:
Cement és finom, mosott homok 1:4 arányú keverékéből habarcsit készítünk (nagyobb lapoknál a keverési arány 1:3). Az ágyazó habarcs állaga krémes legyen, és ne legyen 2 cm-nél több. A kövek hátoldalának teljes felületére hordjunk fel egy vékony habarcsréteget, és így helyezzük az ágyazó habarcsba.
Ha vastagabb kiegyenlítő rétegre van szükségünk, akkor ezt a fenti keverékből földnedves állagban készítsük el és terítsük el, tetejét cementtejjel öntsük meg.

Burkolás ragasztással: 
Csak azonos vastagságú burkolólapokat használjunk fel. Csak olyan ragasztót használjunk, amely márványhoz is jó. A ragasztó állagának krémesnek, az alapnak megfelelő simának kell lenni.

Fogas simító lapáttal alakítsuk ki a megfelelő vastagságot. Falburkolásnál a fogazat iránya függőleges legyen.

A kőlapok hátoldalára vékony ragasztóréteget hordjunk fel, és így helyezzük a ragasztó ágyazatba.

Fel